Młynek do kawy – stylowy i praktyczny gadżet kuchenny!

0

Młynek do kawy to niezbędne wyposażenie w kuchni każdego kawosza. Świeżo zmielone ziarna pozwalają cieszyć się pełnym smakiem i aromatem kawy. Młynek do kawy Montevideo to nie tylko wysokiej jakości, funkcjonalny młynek, ale także oryginalna ozdoba każdej kuchni.

Pięknie urządzona kuchnia, pełna ciekawych, użytecznych i przydatnych zarazem gadżetów, to miejsce, z którego miłośnicy gotowania (i jedzenia często także) mogliby nie wychodzić godzinami. W sieciówkach pełno jest różnych urządzeń, które może i są tanie, ale często także kiczowate i bardzo słabej jakości. Warto zadbać o coś, co będzie naprawdę ekstra. Takim kuchennym cudeńkiem jest właśnie młynek do kawy Montevideo, którego chce się używać każdego dnia i którego nie trzeba chować do szafki „żeby goście nie widzieli”, a wręcz przeciwnie!

Czy młynek do kawy w ogóle jest dziś potrzebny?

Młynki do kawy niegdyś można było znaleźć w każdym domu. Te niewielkie urządzenia pozwalały na szybkie i proste zmielenie ziaren kawy. Najpierw stosowano tylko te ręczne, z czasem w sklepach pojawiło się więcej elektrycznych modeli. Te drugie nie mają jednak tego efektu „wow”, jeśli chodzi o wygląd.

Młynki do kawy istnieją od setek lat – podobno pierwsze pojawiły się w Turcji. Przez lata były niezwykle popularne. Kilkanaście lat temu, w czasach, gdy na półkach ukazały się gotowe kawy w słoiczkach czy torebkach pojawiło się ryzyko, że te niewielkie urządzenia odejdą w zapomnienie. Zdaniem ekspertów jest to jednak niemożliwe. Nic bowiem nie zastąpi świeżo mielonych ziaren kawy. Wówczas napój ten ma prawdziwą głębię aromatu i smaku, którego nie można porównać z żadnymi gotowymi produktami.

Idealny młynek do kawy

Zassenhaus Montevideo – ten młynek do kawy to istne cudeńko!

Miłośnik kawy powinien mieć w domu dobry młynek do kawy. Przeglądając setki, a może i tysiące modeli nie sposób nie zwrócić uwagi na zgrany, tradycyjny ręczny młynek do kawy Zassenhaus Montevideo. Już sam wygląd zewnętrzny – wysokiej klasy drewno gruszy i orzecha w połączeniu z dopracowanymi, lśniącymi elementami ze stali nierdzewnej – sprawia, że urządzenie pięknie prezentuje się na kuchennej półce i przyciąga wzrok.

Młynek do kawy miele ziarna kawy w tradycyjny sposób – poprzez kręcenie korbą, na końcu której jest duża, ozdobna i zarazem bardzo wygodna gałka. Gotowy produkt można wyjąć z umieszczonej w dolnej części sprzętu uroczej szufladce. Zwrócić uwagę należy także na fakt, iż w młynku tym możemy bardzo łatwo regulować grubość mielenia kawy. Niektórzy preferują bowiem bardziej zmieloną, inni mniej. Najlepiej jest tu postawić na średnie mielenie, bowiem zbyt grube sprawią, że woda nie będzie przez nie równomiernie przenikała, przez co smak będzie słabszy i może być nawet lekko kwaskowaty. Z kolei zbyt drobno zmielona kawa będzie później nieco gorzka i „przeparzona”. W przypadku takiego młynka jak Zassenhaus Montevideo łatwo jednak osiągnąć idealny efekt – wystarczy już po pierwszym przekręceniu kolby zajrzeć do szufladki, by sprawdzić, czy efekt mielenia jest zadowalający.

Taki młynek do kawy szczególnie efektownie będzie się prezentował w tradycyjnie urządzonej, rustykalnej kuchni, gdzie jest wiele elementów drewnianych. Model jest jednak na tyle uniwersalny, że będzie pasował do różnych innych stylów np. prowansalskiego.

Podziel się.

o autorze

Zostaw odpowiedź